sponsored

NASA’ya Ait Uydu Yörüngeden Çıktı

sponsored
sponsored

Ay’a Doğru Gidiyor

NASA ‘ya ait Capstone uydusu, planlandığı gibi başarıyla yörüngeden ayrıldı ve Ay’a doğru yol almaya başladı.

Nick Perry’den aktarıldığına göre, mikrodalga fırın büyüklüğündeki bu uydu, Pazartesi günü Dünya çevresindeki yörüngesinden başarıyla ayrıldı ve NASA’nın astronotları tekrar Ay yüzeyine indirme planının bir parçası olarak Ay’a doğru yola çıktı.

İlklerin Uydusu

Bilindiği üzere geçen hafta (27.06.2022) Pazartesi günü NASA, bir ilke imza atarak ilk kez ABD dışındaki bir ticari uzay üssünden 3 adet roket fırlatmıştı. İşe bu 3 roketten biri, Capstone uydusunu taşıyan Electron roketiydi.

Rocket Lab tarafından geliştirilen Electron roketi. Kaynak: Vikipedi

İlginç Bir Yolculuk

Capstone uydusu için şimdiden alışılmadık bir yolculuk oldu. Altı gün önce Yeni Zelanda’nın Mahia Yarımadası’ndan, Rocket Lab şirketi tarafından geliştirilen küçük Electron roketlerinden birinde fırlatıldı. Roket minimum enerji kullanarak yol aldığı için uydunun Ay’a ulaşması dört ay daha alacak.

“Heyecanımı Kelimelere Dökmek Çok Zor”

Rocket Lab kurucusu Peter Beck, The Associated Press’e heyecanını kelimelere dökmenin çok zor olduğunu söyledi.

Beck, “Muhtemelen sindirmek biraz zaman alacak. Bu; iki, iki buçuk yılımızı alan ve yürütmesi inanılmaz, inanılmaz derecede zor olan bir projeydi. Yani bu gece hepsini bir araya getirmek ve o uzay aracını Ay’a giderken görmek, kesinlikle epik.” dedi

Ayrıca Beck, misyonun nispeten düşük maliyetinin -NASA bunu 32.7 milyon dolar olarak belirledi- uzay araştırmaları için yeni bir çağın başlangıcını işaret ettiğini söyledi.

Gezegenlerarası Yolculuk İçin Yeni Bir Çağ

Beck, “On milyonlarca dolara, sizi Ay’a, asteroitlere, Venüs’e, Mars’a götürebilecek bir roket ve uzay aracı artık var. Bu daha önce hiç var olmayan delice bir yetenek.” dedi.

Görev Hayati Bilgiler Sağlayacak

Eğer görevin geri kalanı başarılı olursa, Capstone uydusu; Ay’ın etrafında near-rectilinear halo orbit (doğrusala yakın hale yörünge) adı verilen yeni bir yörüngeye giren ilk araç olarak aylarca hayati bilgiler gönderecek.

Bahsedilen near-rectilinear halo orbit ise bir ucu Ay’a yakın, diğer ucu ise ondan uzakta olan uzatılmış bir yumurta şeklinde.

A.I Solutions tarafından yapılmış bir Near Rectilinear Halo Orbit (NRHO) illüstrasyonu. Kaynak: Vikipedi

Yeni Yörünge Çok Faydalı Olabilir

NASA, Artemis programının bir parçası olarak astronotların Ay’ın yüzeyine inebilecekleri yörünge yoluna Gateway adlı bir uzay istasyonu yerleştirmeyi planlıyor.

Beck ise, yeni yörüngenin avantajının yakıt kullanımını en aza indirmesi ve uydunun – veya bir uzay istasyonunun – Dünya ile sürekli temas halinde kalmasına izin vermesi olduğunu söylüyor.

İşte Capstone’un Heyecan Verici Yolculuğu

28 Haziran’da Yeni Zelanda’dan fırlatılan Electron roketi, dokuz dakika sonra ayrılan Photon adlı ikinci bir uzay aracını taşıyordu. Uydu, altı gün boyunca Photon’da taşındı ve uzay aracının motorları yörüngesini Dünya’dan daha da uzağa yükseltmek için periyodik olarak ateşlendi.

Ardından geçtiğimiz Pazartesi günü son bir motor patlaması, Photon’un Dünya’nın yerçekiminden kopmasına ve uyduyu yoluna göndermesine izin verdi. Şimdi plan, 25 kilogramlık uydunun 13 Kasım’da yeni Ay yörüngesine geri düşmeden önce Ay’ı aşması. Uydu, yörünge boyunca birkaç planlı rota düzeltmesi yapmak için küçük miktarlarda yakıt kullanacak.

Rocket Lab tarafından geliştirilen Photon uzay aracı. Kaynak: Rocket Lab/Twitter

Photon Uzay Aracı Farklı Görevlerde Kullanılabilir

Beck, görevlerini tamamlamış ve tankında hala biraz yakıt kalmış olan Photon ile ne yapacaklarına önümüzdeki günlerde karar vereceklerini söyledi.

Ayrıca “Onunla gerçekten yapabileceğimiz çok sayıda harika görev var” dedi.

Kaynak: Bloomberg

 

 

sponsored
AHMET ALLAHVERDİ:
sponsored

This website uses cookies.

sponsored