sponsored

iOS’ta Tarayıcı Önbelleği Nasıl Silinir?

sponsored
sponsored

iOS‘ta Tarayıcı Önbelleği Nasıl Silinir? Kullandığınız  diğer birçok şey gibi iPhone  tarayıcılarınızın da biraz bakıma ihtiyacı var. Zamanla, önbelleğe alınan veriler çoğalabilir, bu da sayfa yükleme sürelerini yavaşlatabilir veya bazen sayfaların yanlış yüklenmesine neden olabilir.

Chrome’u , Safari’yi veya başka bir tarayıcıyı tercih etmenizden bağımsız olarak , önbelleğinizi düzenli aralıklarla temizlemek iyi bir fikirdir. Bu, iOS 15 veya  iOS 16’nın genel beta sürümünü kullanıyor olsanız da, internette gezinirken telefonunuzu hızlandıracaktır. Yeniden hızlı çalışmasına yardımcı olmak için iPhone’unuzun depolama alanını da  yönetebilirsiniz.

Tipik olarak, bir web sitesini ziyaret etmek, telefonunuzun fotoğraflar, afişler ve diğer veriler gibi bilgileri indirmesini gerektirir. Bu işlemi hızlandırmaya yardımcı olmak için çoğu internet tarayıcısı, bu verilerin bir kısmını bir önbellekte saklar, böylece alınması daha kolay olur. Örnek vermek gerekirse; anahtarlarınızı mutfak tezgahına koyarsınız çünkü bir dahaki sefere ihtiyacınız olduğunda kolayca alabilirsiniz.

Tarayıcınızın önbelleği eskidiğinde ve alınan veriler artık web sitesinde kullanılan verilerle eşleşmediğinde işler daha az kullanışlı hale gelir. Sonuç? Daha yavaş yükleme hızları ve bozuk web sitesi biçimlendirmesi. Bu, anahtarlarınızı ve postanızı, paltonuzu, bardağınızı ve diğer her şeyi tezgahınıza atmaya eşdeğerdir. Birdenbire, hiçbir şey yapacak yeriniz kalmaz.

Bu nedenle önbelleğinizi temizlemeniz yardımcı olabilir: Sitelere tarayıcınızda yeni bir başlangıç ​​sağlar ve depolama alanınızda biraz yer açar. Önbelleğinizi temizlemenin, şu anda oturum açmış olduğunuz sitelerdeki oturumunuzu kapatacağını unutmayın. Yine de, telefonunuzun hızlanmasını sağlamak için arada sırada bu hafif rahatsızlığa göz yummaya değer.

Kullandığınız tarayıcıya bağlı olarak iPhone’unuzdaki önbelleğinizi nasıl temizleyeceğiniz konusunda adım adım kılavuzları burada bulabilirsiniz .

iOS’ta Safari önbelleği nasıl temizlenir?

Safari , iPhone’larda varsayılan tarayıcıdır ve birkaç kısa adımda Safari önbelleğinizi temizleyebilirsiniz. iOS 11’den başlayarak, bu işlemi takip etmek, iCloud hesabınızda oturum açmış tüm cihazları etkileyecektir . Sonuç olarak, tüm cihazlarınızın önbellekleri temizlenecek ve onları bir sonraki kullanışınızda her şeyde oturum açmanız gerekecek. İşte yapmanız gerekenler.

1 . iPhone’unuzda Ayarlar uygulamasını açın .

2 . Uygulamalar listesinden Safari’yi seçin .

3 . Gelişmiş > Web Sitesi Verileri’ne gidin .

4 . Aşağı kaydırın ve Geçmişi ve Web Sitesi Verilerini Temizle’yi seçin .

5 . Açılır kutuda Şimdi Kaldır’ı seçin .

Her şey bu kadar!

iOS’ta Chrome önbelleği nasıl temizlenir?

Chrome , iPhone kullanıcıları için bir başka popüler tarayıcıdır. Chrome önbelleğinizi temizlemeye yönelik genel işlem birkaç adım daha gerektirir ve Chrome tarayıcının kendisi aracılığıyla bir şeyler yapmanız gerekir. Nasıl yapabileceğinize beraber bakalım.

1 . Chrome uygulamasını açın .

2 . Daha fazla seçenek açmak için sağ alttaki üç noktayı seçin.

3 . Aşağı kaydırın ve Ayarlar’ı seçin .

4 . Sonraki menüde Gizlilik’i seçin .

5 . Ardından , son bir menüyü açmak için Tarama Verilerini Temizle’yi seçin.

6 . Menünün üst kısmından istediğiniz zaman aralığını seçin (Son Saatten Tüm Zamanlara kadar herhangi bir yerde).

7 . Önbelleğe Alınmış Görüntüler ve Dosyalar ile birlikte Çerezler ve Site Verileri’nin seçili olduğundan emin olun . Son olarak, ekranın altındaki Tarama Verilerini Temizle’ye basın .

İşte bu kadar. Tarayıcı önbelleği silinmiş olacak.

iOS’ta Firefox önbelleği nasıl temizlenir?

Bir Firefox tutkunuysanız, endişelenmeyin. İPhone’unuzdaki önbelleği temizlemek oldukça basittir. Sadece şu adımları izleyin.

1 . Seçenekleri açmak için sağ alt köşedeki menüye tıklayın.

2 . Menünün altındaki Ayarlar’ı seçin .

3 . Gizlilik bölümünde Veri Yönetimi’ni  seçin  .

4 . Tek tek sitelerin verilerini temizlemek için Web Sitesi Verilerini seçebilirsiniz. Ya da seçilen tüm alanlardaki verileri temizlemek için ekranın alt kısmındaki Özel Verileri Temizle’yi seçebilirsiniz.

Önbelleği temizlediğinizde ne olur?

Önbelleğinizi temizlemek, telefonunuzun yerel olarak depoladığı web sitesi verilerini kaldırır, böylece her yeni ziyarette bu verileri indirmek zorunda kalmazsınız. Önbelleğinizdeki veriler zamanla oluşur ve çok hacimli hale gelirse telefonu yavaşlatabilir. Bu verilerin silinmesi sitelere yeni bir başlangıç ​​sağlar, bu da bazı yükleme hatalarını düzeltebilir ve tarayıcınızı hızlandırabilir. Ancak, önbelleğinizi temizlemek aynı zamanda sayfalardan çıkış yapmanızı da sağlar, bu nedenle her şeyde yeniden oturum açmaya hazır olun.

Önbelleğimi ne sıklıkla temizlemem gerekiyor?

Çoğu kişinin önbelleklerini yalnızca ayda bir veya iki kez temizlemesi gerekir. Bu genellikle tarayıcınızın işleri yavaşlatmaya başlamak için yeterince büyük bir önbellek oluşturacağı noktadır. Çok sayıda sitenin sık kullanıcısıysanız, önbelleğinizde daha sık temizleme yapmalısınız.

sponsored
Hüseyin Demir:
sponsored

This website uses cookies.

sponsored