sponsored

“Görünmez” Karadelik Keşfedildi

sponsored
sponsored

Bilim Dünyası İçin Büyük Keşif

Teorik olarak var olduğu düşünülen “İnaktif” ya da “Görünmez” Karadelik tarihte ilk kez gözlemlendi.

6 yıllık araştırmanın sonucunda keşfedilen bu karadelik Büyük Macellan Bulutu’nda bulunuyor.

Macellan Bulutu

Tıpkı Bir Gezegen Gibi

VFTS 243 çift yıldız sisteminde bulunan karadelik, tıpkı bir gezegen gibi yıldızının yörüngesinde dönüyor.

VFTS243 İkili Sistemine Ait Animasyon

“Samanlıkta İğne Bulmak Gibi”

Amsterdam Üniversitesinden gökbilimci Tomer Shenar, “Ekibimiz ilk kez bir kara delik keşfini reddetmek yerine rapor etmek için bir araya geldi” dedi. 

Shenar keşfin ne kadar ender ve önemli olduğunu “Samanlıkta bir iğne bulduk” sözleriyle açıkladı.

Ekip Bu Tür Keşifleri Çürütmekle Ünlü

Shenar ve Harvard & Smithsonian Astrofizik Merkezi’nden gökbilimciler Kareem El-Badry ve Avrupa Güney Gözlemevi’nden Julia Bodensteiner dahil olmak üzere ekibinin üyeleri, bu tür keşifleri titizlikle çürütenler arasında yer aldı. Ancak bu, bu tür kara deliklerin orada olmadığını düşündükleri anlamına gelmiyor; sadece kanıtın su geçirmez olması gerekiyor.

2 Yıldır Özellikle Aranıyor

Julia Bodensteiner , “İki yıldan fazla bir süredir bu tür kara delik ikili sistemleri arıyoruz” diyor. 

Araştırmalarının odak noktası, genç ve son derece büyük kütleli yıldızların bulunabileceği bir yıldız doğumevi olan Büyük Macellan Bulutu’ndaki Tarantula Bulutsusu idi. Araştırmacılar, iki yıl boyunca bu genç büyük kütleli yıldızlardan yaklaşık 1000 tanesini detaylı olarak inceleyerek ikili bir yörüngenin belirgin yalpalamalarını aradılar.

Yakalamak Fazlasıyla Zor

Herhangi iki nesne birbirinin yörüngesinde döndüğünde, bunu barycenter adı verilen ortak bir ağırlık merkezi etrafında yaparlar. Dünya ve Güneş gibi bir sistem için, ağırlık merkezi Güneş’in merkezine yeterince yakın olacağından yıldızın etrafında hareket ettiğini herhangi bir uzak mesafeden görmek zor olacaktır. Dünya daha büyük olsaydı, Güneş’in barycenter etrafında dönmesini tespit etmek çok daha kolay olurdu. Ve bu yalpalama hareketi sayesinde, cismi gözlemleyen bizler için ışık spektrumunda kaymalar gözlenecekti.

Cevap 160 bin Işıkyılı Uzakta

Ekip, bu spektral kaymaların örneklerini aradı ve yaklaşık 160.000 ışıkyılı uzaklıkta, Güneş’in kütlesinin 25 katı olan devasa mavi-beyaz O-tipi bir yıldızla bir başarı elde etti. Gözlemlenen yalpalamaya neden olabilecek cismin kütlesini hesapladıklarında, cismin -karadeliğin- Güneş’in kütlesinin yaklaşık 9 katı olduğunu buldular. Bu kütlede, kara deliğin olay ufku yaklaşık  27 kilometre çapında olacaktır.

VFTS243 İkili Sistemi

Sonuçlar Defalarca İncelenmiş

El-Badry , “Tomer benden bulgularını iki kez kontrol etmemi istediğinde şüphelerim vardı. Ama kara delik içermeyen veriler için makul bir açıklama bulamadım.” diyor. Yani Keşfedilen VFTS 243 adlı ikili sistemde bir karadelik bulunduğu hemen hemen kesinleşmiş gibi duruyor.

Kaynak: ScienceAlert

 

sponsored
AHMET ALLAHVERDİ:
sponsored

This website uses cookies.

sponsored