Close Menu
TeknoEyesTeknoEyes
  • Ana Sayfa
  • Haberler
  • Teknoloji
  • Bilim
  • Dizi & Film
  • Saat
Facebook X (Twitter) Instagram RSS
TeknoEyesTeknoEyes
  • Ana Sayfa
  • Haberler
  • Teknoloji
  • Bilim
  • Dizi & Film
  • Saat
TeknoEyesTeknoEyes
Teknoloji

Hızla Büyüyen İnternette Hosting ve Bulut Hizmetlerinin Rolü

Hüseyin Demir01/07/20253 dk okuma süresi
Facebook Twitter WhatsApp Telegram Pinterest Email
Takip Et
Google News
Paylaş
Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn Email

İşler tıkırında – internet neden hâlâ bu kadar hızlı büyüyor?

İnternet dur durak bilmiyor, sürekli büyüyor. 2025’in başlarına geldiğimizde dünyada tam 1,12 milyar web sitesi vardı ve her saniye yaklaşık iki yeni site ekleniyor. Bu büyümenin arkasındaki ana nedenler mi? Tıklanma savaşı ve yaklaşık 160 milyar dolarlık dev bir hosting pazarı. Üstelik bu pazar her yıl ortalama %17 büyüyor.

Peki bu büyümeyi en çok kimler körüklüyor? İki büyük güç var. İlki: Küçük işletmeler. Hâlâ hızla internete akın ediyorlar, e-ticaretin nimetlerinden faydalanmak istiyorlar. GoDaddy, IONOS ya da Wix gibi hosting firmaların sunduğu uygun fiyatlı site kurma paketleriyle, İzmir’deki bir kahve dükkanı ya da Van’daki bir gelinlikçi tek gecede online dükkan açabiliyor.

İkinci güçse hükümet destekleri. Küçük ve orta ölçekli işletmelere verilen dijital dönüşüm teşvikleri, yani “web sitesi kur, parasını biz verelim” tarzı hibeler, yeni girişimcileri internete taşıyor. Hangi ülkede bu tür destekler verilse, hosting firmaları anında talep patlaması yaşadıklarını söylüyor. Hosting gelirleriyle küçük işletme sayısı arasında ciddi bir bağ var.

En İyi Akıllı Saat Nasıl Seçilir
İlgili Haber
En İyi Akıllı Saat Nasıl Seçilir

web hosting internet

Altyapı yarışı: Bulut savaşı ve yapay zekâ

Büyük şirketler ise şu sıralar tam anlamıyla bir bulut altyapısı savaşında. Hem de yapay zekâ sayesinde. Gartner’a göre firmalar bu yıl kamuya açık bulut servislerine 723 milyar dolar harcayacak – bu rakam 2024’te 595,7 milyardı.

AWS, Microsoft ve Google Cloud bu talebe yetişebilmek için 200 milyar dolardan fazla yatırım yaptı. Beton döküyorlar, veri merkezleri kuruyorlar, yapay zekâya hazır altyapılar inşa ediyorlar.

Ama bu kadar büyük yatırımlar sadece birkaç devin elinde toplanınca endişeler de artıyor. İnternetin bel kemiği sayılan bu altyapılar birkaç firmanın elinde olursa ne olur? Korkulan şeyler artık teoride kalmıyor: Bu ay Google Cloud birkaç saatliğine çökünce etkileri her yere yayıldı.


Peki her şey güllük gülistanlık mı?

Tabii ki değil. Yeni anketler gösteriyor ki, şirketlerin çoğu bu yıl bazı sistemlerini buluttan geri çekmeyi planlıyor. Sebep mi? Artan faturalar ve uyumluluk sorunları.

Bir diğer endişe ise enerji tüketimi. Uluslararası Enerji Ajansı’na göre veri merkezleri 2030’a kadar dünya elektriğinin %3’üne yakınını tüketebilir.

ABD’de 2023’te bu oran %4,4’tü ve bu gidişle 2028’de %12’ye ulaşabileceği söyleniyor. Şirketler sürekli “karbon nötrüz” diyor ama gerçek ne durumda belli değil; veriler parça parça ve dağınık. Uzmanlar yeşil enerjiye geçişin yeterli hızda olmadığından endişeli.


Gelecek nereye gidiyor?

Genel beklenti, sektörün 2030’a kadar büyümeye devam edeceği yönünde. Ama bu büyümenin şekli değişiyor. Mesela “hibrit sistemler” yeniden gözde. Yani her şeyi bulutta tutmak yerine, bazı işleri şirket içinde veya bölgesel veri merkezlerine taşımak popülerleşiyor.

Bir de gelişmekte olan ülkeler dikkat çekiyor. IDC, Latin Amerika’da bulut harcamalarının çift haneli oranlarla büyüyeceğini öngörüyor. İnternet ve finans teknolojileri yaygınlaştıkça, bu bölgelerdeki talep de artıyor.

15 Yıl Sonra Saha Yeniden Isınıyor: EA Sports Kolej Basketboluna Geri Dönüyor!
İlgili Haber
15 Yıl Sonra Saha Yeniden Isınıyor: EA Sports Kolej Basketboluna Geri Dönüyor!

Dev şirketler sürdürülebilirlik konusunu artık daha ciddiye alıyor. Yeşil hosting’e talep yükseliyor, bağımsız denetimler ve çevre sertifikaları daha çok önemseniyor.

web hosting

Her yeni kahve arabası bir e-ticaret eklentisi satın alıyor, her banka dolandırıcılık tespiti için yapay zekâ eğitiyor. Tüm bu işler için bir internet adresi, bir “yuva” gerekiyor. Ve çoğu kişi bu işi kendisi uğraşmadan halletmek istiyor.

Ama maliyetler yükselirken ve rekabet kızışırken, 2025 “sınırsız büyüme” hikayesinin yavaş yavaş değişmeye başladığı yıl olabilir.


bulut sunucu vds vps web sitesi
Paylaş Facebook Twitter WhatsApp Pinterest LinkedIn Email
Hüseyin Demir
  • Instagram

Yorum Bırak Vazgeç

EN POPÜLER

Xiaomi ve Redmi telefonlara nasıl rom yüklenir?

09/07/2022

Huawei’nin Yeni Katlanabilir Telefonu Mate X2 Tanıtıldı, bu sefer her şey mükemmel görünüyor

23/02/2021

Takiyüddin Hayatı Slayt İndir

17/11/2020

Fizik Bilimi İle İlgili Slayt

17/11/2020

Empati İle İlgili Slayt İndir

17/11/2020

Samsung Galaxy A30s Stock Rom İndir

24/12/2020

Redmi Note 8 Uzun Kullanım Testi

17/11/2020
BİZİ TAKİP ET
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
© 2025 TeknoEyes Tüm Hakları Saklıdır
  • Şartlar ve Koşullar

Aramak istediğiniz şeyi yazın ve arama tuşuna basın...