Apple, Brüksel’den gelebilecek artan para cezalarını önlemek amacıyla AB’deki App Store politikalarını son anda değiştirme kararı aldı.
3 trilyon dolarlık iPhone üreticisi, AB’deki geliştiricilerin Apple’ın App Store’u dışında da iOS işletim sistemi için tasarlanmış uygulamaları sunmalarına izin vereceğini açıkladı.
Apple, Avrupa Komisyonu ile iki aydır görüşmeler yürütüyordu. Bu görüşmeler, şirketin Avrupa Birliği’nin büyük teknoloji şirketlerinin gücünü sınırlamak amacıyla hazırladığı Dijital Pazarlar Yasası’nı (Digital Markets Act – DMA) ihlal etmesi nedeniyle 500 milyon avroluk para cezasına çarptırılmasının ardından başlamıştı.
Bu süreç boyunca Apple, komisyonu kuralları değiştirmekle ve uyum sürecini belirsizleştirmekle suçladı.
Şirket, Perşembe günü – AB’nin yeni kurallarına uyum sağlaması için belirlediği son tarihte – yeni önlemleri duyurdu. Finansal yaptırımlar zamanla artabiliyor ve günlük küresel ortalama gelirlerin %5’ine kadar ulaşabiliyor.
Yine de bir Apple sözcüsü, “Avrupa Komisyonu, App Store’a yönelik bir dizi ek değişiklik yapılmasını talep ediyor. Bu sonuca katılmıyoruz ve itiraz etmeyi planlıyoruz,” dedi.
Avrupa Komisyonu’ndan bir sözcü ise yapılan değişikliklerle ilgili “komisyonun bu yeni iş koşullarını DMA uyumluluğu açısından değerlendireceğini” söyledi.
Sözcü ayrıca “komisyonun, karar vermeden önce piyasa aktörleri ve ilgili üçüncü tarafların görüşlerini almayı özellikle önemli gördüğünü” belirtti.
Dijital Pazarlar Yasası kapsamında yeni cezalarla ilgili karar, Brüksel ve Washington’un 9 Temmuz’a kadar bir ticaret anlaşmasına varmaya çalıştığı bir döneme denk geliyor.
AB’nin büyük teknoloji şirketlerine yönelik kuralları, Brüksel ile ABD Başkanı Donald Trump arasındaki gerilim noktalarından biri. Ancak komisyon liderleri, ABD ile yürütülen ticaret müzakereleri kapsamında kural kitabında değişiklik yapma niyetinde olmadıklarını belirtti.
Kısaca:
Apple’ın AB’ye karşı verdiği bu taviz, teknoloji devlerinin küresel pazarlarda artık eskisi kadar sınırsız hareket edemeyeceğini gösteriyor. Avrupa Birliği, özellikle DMA gibi düzenlemelerle Apple, Google, Amazon gibi şirketlerin tekelci uygulamalarını kırmayı hedefliyor. Apple’ın bu değişikliği, AB’nin baskısının ne kadar etkili olduğunu kanıtlıyor. Ancak şirketin itiraz edeceğini belirtmesi, sürecin hâlâ tartışmalı olduğunu gösteriyor.
Bu gelişme, yalnızca Apple değil, tüm büyük teknoloji şirketleri için AB pazarında bir dönüm noktası olabilir. Kullanıcılar için ise bu durum, daha fazla uygulama seçeneği ve potansiyel olarak daha rekabetçi fiyatlar anlamına gelebilir.
Kaynak : The Financial Times Ltd