Büyük Düşüş Bekleniyor
Sektör, 2019′ dan 2021′ e kadar %26 büyüyerek 191 milyar dolarlık rekor bir büyüklüğe ulaşmıştı. Ampere Analysis’ in araştırmasına göre, video oyunlarının satışları 2015′ ten beri istikrarlı bir şekilde arttı.
Ancak yine bu araştırmaya göre, küresel oyun ve hizmet pazarı 2022′ de %1.2′ lik daralma ile 188 milyar dolara kadar düşecek.
Sektörün Büyümesinde Pandeminin Etkisi Büyük
Covid-19 pandemi sürecince patlayan sektörlerden biri de video oyun pazarıydı. İnsanlar aylarca eve kapanınca şüphesiz bir can sıkıntısı başlayacak ve eğlenecek bir şey arayışına gireceklerdi. Bunun sonucunda video oyunları imdadımıza yetişti ve dünya genelindeki talep artışı sayesinde sektör, 2 yıl içerisinde %26′ lık bir büyümeye ulaştı.
Oyunlar, insanlar zamanlarının çoğunu kapalı mekanlarda geçirdikçe 2020′ de Covid-19 kapanmasından büyük bir destek aldı. Aynı yıl Microsoft ve Sony’nin yeni nesil konsollarını piyasaya sürmeleri de sektörün servetini artırdı.
Bununla birlikte, Microsoft’ un Xbox Series X ve S konsollarının ve Sony’ nin PlayStation 5′ inin gelişi, sektörün iki ucu keskin bir kılıç olduğunu kanıtladı. Çünkü lojistik aksaklıklar ve hayati bileşenlerin kıtlığı, kullanıcıların bu yeni konsollardan birini bulmakta büyük zorlukla karşılaşmalarına neden oldu. Hatta bahsekonu konsollar çoğu ülkede kara borsaya bile düştü. Örneğin ülkemizde 8,500₺ fiyatıyla satışa sunulan PS5 stokların tükenmesiyle birlikte 12-13 bin liralara satışa sunulmaya başlamıştı.
Rusya-Ukrayna Krizi de Düşüşte Etkili
Rusya’nın Ukrayna’ yı işgali, sektörün durumunu daha da kötüleştirdi. Bunda tedarik zinciri darboğazları ve artan enflasyon da etkili oldu. Çok sayıda oyun yazılımı ve donanımı üreticisi Rusya’ daki faaliyetlerini askıya alma kararı aldı.
Ampere, “Rusya 2021′ de dünyanın en büyük 10. oyun pazarıydı. Ancak bu yıl küreselde 14. sıraya düşmesini ve 1.2 milyar dolar değer kaybetmesini bekliyoruz.” dedi
.
Oyun Sektörü Her Şeye Kadir Değil
Ampere araştırma direktörü Piers Harding-Rolls, rakamların oyun endüstrisinin “durgunluğa dayanıklı” olmadığını gösterdiğini ve yüksek fiyatların yol açtığı yaşam maliyeti zorluklarının muhtemelen tüketim üzerinde baskı oluşturduğunu söyledi.
Her Şeye Rağmen Büyümeye Devam?
Harding-Rolls, “İki yıllık büyük genişlemenin ardından, birden fazla faktör performansı baltalamak için bir araya geldi. Oyun pazarı 2022′ de bu büyümenin bir kısmını geri vermeye hazır.” dedi.
Harding-Rolls, “Ancak böyle olsa bile, sektör; bu yıl pandemi öncesi performansının çok önünde sona erecek. Sektörün genel görünümü, 2023′ te büyüme tahminiyle birlikte olumlu olmaya devam edecek” diye ekledi.
Ampere, pazarın 2023′ te büyümeye dönmesini ve satışların 195 milyar dolara kadar ulaşmasını bekliyor.
Sektörün karşılaştığı zorluklar arasında, oyun geliştiricilerinin iPhone kullanıcılarını izlemesini zorlaştıran Apple’ ın gizlilik değişiklikleri etkili. Ayrıca Microsoft’ un Starfield ve Redfall gibi projelerindeki gecikmeler de zorluklar arasında yer alıyor. Buna ek olarak kullancıların yıllardır beklediği GTA6 gibi yapımların beklenenden fazla gecikmesi de etkili olmuş gibi görünüyor.
Kaynak: CNBC