Herkese Merhaba!
IMEI Hangi Durumlarda Silinir Hangi Durumlarda Silinmez. Öncellikle belirtmeliyim ki Imei atma gibi bir işlem için yol göstermek, yardımcı olmak vb… konular yasal olmadığı için paylaşılması, bilgi verilmesi YASAKTIR! IMEI Repair işlemi, ancak ve ancak cihazın orijinal IMEI numarasının ilgili partisyonları bozma vb. suretlerle silinmesinin ya da zarar görmesinin ardından, yetkili servislerce yine orijinal Imei nin cihaza yüklenmesi üzerinedir.
Telefon kullananların en çok sorduğu soruların başında “IMEI hangi durumlarda silinir, hangi durumlarda silinmez” sorusu geliyor. Özellikle IMEI repair yapılmış cihazlar için büyük merak konusu olan ve çoğu kişinin zarar göreceğinden korkması sebebiyle defalarca sorulmuş ve hala kafalarda soru işareti olan konunun bu yazımla kafadaki soru işaretlerinin yok olmasını umuyorum.
*Not: Konuyu Xiaomi telefonları üzerinden ele alacağım ama tüm telefonlar için benzer durumlar geçerlidir!
IMEI Silinmeyen durumlar
– TWRP üzerinden Magisk yüklü olsun yada olmasın yapılan her türlü işlem (wipe, format data, persist, kernel atma vs…)
– Mi Flash üzerinden Global Rom yükleme.(Xiaomi telefon dışındakiler için stock rom yükleme aracı)
– TWRP yada Orange Fox üzerinden Global yada Custom farketmeksizin tüm rom yükleme işlemleri.
– Rootlu yada Rootsuz cihazlarda repair işlemi sonrası OTA ile yada Twrp ile yapılan güncellemeler.
IMEI Silinen durumlar
– Cihazda stock (fabrika çıkışı) recovery varsa, ayarlar kısmından “Fabrika Ayarlarına Dön” seçeneği ile sistem sıfırlama. (Hard Reset)
*NOT: Custom romlarda (Sonradan yüklenmiş) bu seçenek Twrp’ye yönlendirerek yapıldığından Imei zarar görmez.
– Mi Flash, Cmd yada Unlock Tool ile yapılan bootloader kilidi açma işlemleri.
– TWRP yüklü değilken ses açma ve power butonuyla girilen Xiaomi’nin kendi stock recovery modunda “Wipe Data” seçeneği ile wipe yapılması.
*Kısa Notlar:
- Yasal yollarla kayıt edilmiş cihazlar için 2 türlüde herhangi bir silinme söz konusu değildir. (İlgili kayıtları içeren blokları silmedikçe ya da ilgili bölümler bozulmadıkça).
- Hatalı yaptığınız bir işlemden dolayı repair işleminizin silinmesi ya da Efs gibi imei bilgilerini içeren partition’ların zarar görmesi durumlarına karşı, (yada repair işlemini yaptırdıktan sonra) TWRP ye girerek mutlaka EFS yedeğinizi backup alıp, bilgisayarınızda güvenli bir yere kaydedin (kendi mailinize atmanız en güvenlisi olur). Böyle bir durumda TWRP ye girerek Restore kısmından aldığınız EFS yedeğini geri yüklediğinizde, telefonunuz şebeke almaya devam edecektir. Mümkünse repair işlemi yaptıktan sonra yeni “.qcn” dosyasınızı da işlemi yapan kişiden temin edip aynı şekilde yedekleyin.
*Not: İstisnai durumlar mevcuttur. Bazı serilerde Hard Reset dahi yapılsa IMEI silinmiyor olabilir.
Umarım yararlı olmuştur. Kafanızda herhangi bir soru işareti kalmışsa yorumlarda belirtmeyi unutmayın. Bize destek olmak için yayını paylaşmayı veya yorum yapmayı unutmayın.